Interessante facts om poker

Poker har gennem de seneste 50 år taget store dele af verden med storm. Både på nettet og i live-turneringer rundt om i hele verden dyster dygtige og talentfulde pokerspillere mod hinanden om enorme pengebeløb og prestigefyldte titler. På mange måder er poker en verden for sig selv med sin helt egen historie, begreber, berømtheder og begivenheder. Det er netop disse dimensioner, der gør poker til et interessant spil og en fængende verden. Hvor vi tidligere har fokuseret på slots fra NetEnt samt spillemaskiner fra Elk Studios, er det i denne omgang blevet tid til at se på poker. Bag det famøse spil gemmer sig nemlig en række interessante facts. 

Poker i et historisk perspektiv

Poker er et spil med en lang og debatteret historie. I det 13. århundrede blev spillekort opfundet i Kina, og siden da har der eksisteret flere varianter af kortspil, der på mange måder har ligheder til poker. Blandt andet mener man at kunne drage paralleller til det gamle tyske spil ’Pochen’ og det franske spil ’Poque’, hvor det ligeledes drejede sig om at bluffe og finpudse ens talenter inden for spillet. Ligeledes mener man at kunne drage paralleller til spillet ’Primero’ fra det 16. århundrede. Dog er det på amerikansk jord i løbet af 1800-tallet, at man for første gang finder referencer til det velkendte ’Poker’. Dengang centrerede spillet sig om max fire deltagere og kun tyve spillekort, der bestod af ti, bonde, dame, konge og es. Deltog fire spillere, blev de tyve kort fordelt med fem kort til hver, hvoraf den bedste hånd var fire esser – eller fire esser og en konge.

 

Da spillekortene, som man kender dem i dag, bestående af 52 kort blev indført i poker, skete der en hel del ændringer i spillet. Blandt andet blev det muligt for flere spillere at deltage samtidig med, at en pokerhånd som ’Flush’ blev indført (som mange ved er ’Royal Flush’ i dag den bedste hånd i de fleste varianter af poker). Modsat tidligere fik man nu også mulighed for at forbedre sin hånd, hvilket bragte nye spændende dimensioner til spillet. I dag findes der flere varianter af det populære spil, hvoraf Texas Hold’em må siges at være den mest populære udgave af poker. Det er blandt andet den udgave, der benyttes, når der afholdes det årlige Verdensmesterskab i poker (WSOP), som har fundet sted i Las Vegas siden 1970.

De mange pokerudtryk   

I poker findes der adskillige udtryk og begreber. Et af de mere gængse er udtrykket ’Straight’. Når man har Straight i poker betyder det, at man har fem kort i numerisk rækkefølge – på dansk ville man umiddelbart oversætte udtrykket med ’lige’ eller ’på række’. Når man taler Straight har kuløren ingen betydning, og den højeste Straight er es, konge, dame, knægt og ti.  Flush er derimod fem kort af samme kulør uden rækkefølge. I poker kan Straight og Flush kombineres. For eksempel kan man have en Royal Flush, der er en Straight fra ti til es i samme kulør, eller en Straight Flush, der er fem kort i rækkefølge med samme kulør.

Ud over de mere gængse termer findes der en række sjove udtryk og slang i poker, som på mange måder er udviklet for at spillere kan kommunikere med hinanden på en simpel og enkel måde, uden at skulle ty til lange snørklede forklaringer. Blandt de sjove udtryk finder vi blandt andet ’American Airlines’ og ’Cowboys’, der refererer til henholdsvis to esser og to konger. Også begreber som ’Bicycle’ og ’Broadway’ bruges jævnligt i poker. Her refereres der til to former for Straight, mens et udtryk som ’Limper’ beskriver den første spiller, der går med på et bet. Når man er ny i poker, kan det i første omgang virke som en stor mundfuld, at skulle sætte sig ind i de mange begreber og udtryk, men med tiden vil man opdage, hvordan termerne gør det lettere at begå sig i pokerens verden og kommunikere med sine medspillere.

Et matematisk spil

 

Der skal ikke herske tvivl om, at poker er et spil, der baserer sig på matematiske udregninger. Det ville med andre ord være misforstået at sige, at poker udelukkende er et spil, der bygger på held og på spilleres evne til at kunne aflæse deres modstandere. Især handler poker om sandsynlighed og såkaldte Pot Odds. Man skal blandt andet være i stand til at kunne regne antallet af kort ud, der kan forbedre ens hånd og dermed finde frem til, hvad sandsynligheden er for, at man ender ud med en god hånd. Hvis oddsene er ringe, skal man bruge udregningen til at vide, hvornår det er bedst at trække sig fra spillet. På den måde slipper man for at tabe mere end højst nødvendigt. Det drejer sig altså kort sagt om at bruge matematikken til at kunne tage fornuftige beslutninger og drage gode konklusioner. I dag er det da også et faktum, at dygtige pokerspillere bruger matematiske udregninger som hjælp til at vippe deres modstandere af pinden.

 

 

De store pokernavne

 

I takt med pokerens store fremmarch er der sideløbende kommet en række store navne til. Disse berømtheder hyldes på mange måder – på samme vis som man ser det med store rockstjerner og berømte filmskuespillere. En af de første store navne i pokerens verden var amerikanske Johnny Moss, der vandt den allerførste udgave af WSOP tilbage i 1970 i farverige og strålende Las Vegas.

 

De fleste har nok hørt navnet ’Chris Moneymaker’ i en række sammenhænge. Chris var en af de pokerspillere, der gjorde online poker til et hit. Via onlinepoker formåede Chris at kvalificere sig til sin allerførste liveturnering, som var intet mindre end WSOP. Den bedrift toppede han ved også at løbe af med titlen som verdensmester og indkassere en pengesum på intet mindre end 2,5 million amerikanske dollars. Det skete ved WSOP i 2003, hvor Chris besejrede hele 839 spillere.

 

Det er dog langt fra kun i udlandet, at de kan finde ud af at spille poker. Også herhjemme i Danmark har vi haft flere store danske pokerspillere. Blandt andet kan nævnes danske Peter Eastgate, der vandt WSOP i 2008 og løb af med titlen som den yngste verdensmester og en præmiesum på mere end 9 millioner amerikanske dollars. Desuden kender mange Gus Hansen, der også går under tilnavnet ’The Great Dane’. Gus har blandt andet vundet World Poker Tour (WPT) intet mindre end fire gange gennem årene. Dog lader en titel i WSOP vente på sig, da Gus endnu ingen armbånd har vundet her.

 

Poker i dag

 

I dag har poker forvandlet sig til en fast indkomstkilde for mange professionelle pokerspillere, der tjener deres penge på både online- og livepoker. På verdensplan menes det, at der er mere end 40 millioner, der dagligt spiller online poker, hvoraf 6,2% af alle voksne i Skandinavien spiller om penge i poker. Især er det mænd i alderen 18-34 år, der er glade for at bruge tiden bag skærmen. I denne gruppe er der på verdensplan 7,2%, der spiller om penge gennem onlinepoker.

 

Ser vi på tuneringer, er der også her sket en enorm udvikling i løbet af årene. Foruden World Series of Poker (WSOP), der fortsat er den største og mest anerkendte turnering (det er trods alt Verdensmesterskabet i poker), finder vi også store turneringer som blandt andet World Poker Tour Championships (WPT) og World Championship of Online Poker (WCOOP). WPT så første gang dagens lys i 2002 og afholdes årligt i USA og andre dele af verden, mens WCOOP er en turnering, der udelukkende finder sted online, da det her handler om at finde frem til Verdensmesteren i online poker.

 

Med de millioner af spillere, mange turneringer og store berømtheder er der intet, der tegner på, at pokerens berømmelse og status som et af de mest spillede spil vil aftage foreløbigt. Tværtimod vil det nok være det modsatte, der er tilfældet. I hvert fald tegner alt til, at udvikling og interessen for poker kun vil stige i de kommende år.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *