Vejrstation – Hvad skal man vælge?

Måske har du hørt om vejrstationer, men de færreste ved hvad de præcist er. Den nemmeste måde at forklare det på er ved at sammenligne med et termometer. Med et termometer kan man måle temperaturen, og man ved derfor hvor koldt eller hvor varmt der er udenfor eller indenfor. Det kan en station også, men den er langt mere teknisk og større, og kan fortælle mere om vejret end et simpelt termometer. I dag styres en stadig større del af vores hverdag af teknologi, og der foregår hele tiden en udvikling på dette område. Derfor er det måske også ganske naturligt at inkludere mere viden om klimaet i hverdagen ved hjælp af teknologi, især i disse tider, hvor der er megen snak om klimaforandringer. Vejret er vigtigt for os, og det er for mange en selvfølge at se vejrudsigten i TV eller slå op på DMI’s hjemmeside en eller flere gange om dagen for at tjekke, især hvis man har planer om at skulle opholde sig udenfor en stor del af dagen.

VejrstationHvad er en vejrstation?

Begrebet kan forstås meget bredt, i nogle tilfælde kan den bestå af en mindre mastopstilling, hvor en række meterologiske instrumenter er fastgjorte og den derfor fremstår som en samlet enhed. Det kan også være en samling af instrumenter, der placeres forskellige steder, f.eks. på gavle, havehegn eller stolper. Stationen kan være ganske avanceret og bestå af mange forskellige instrumenter placeret i forskellige målehøjder, for at kunne medtage mange forskelige parametre i målingen. Det er derfor at man vil kunne få meget mere information end blot temperaturen med sådan et apparat. Noget nyt på markedet er en trådløs vejrstation, som er kompatibel med smartphones, tablets og computere, og altså kan sende informationer via wifi.

Hvad skal en vejrstation være  i stand til?

Man kan altså mere med en station end blot måle temperaturen. Den bliver lynhurtigt et uundværligt redskab i hverdagen, da den kan fortælle om vejret lige nu og her, men også forudsiger vejret, så man er forberedt på hvad der venter forude. Især om vinteren, hvor der er stor risiko for glatte veje kan man blive skånet fra mange problemer og måske endda ungå uheld, da man allerede inden man bevæger sig udenfor er klar over faren, og derfor passer ekstra meget på. En vejrstation kan fortælle nedbørsmængden per minut, dag, måned eller år. Man kan også få at vide hvor vinden kommer fra, så man f.eks. allerede ved om man får medvind eller modvind på cykelturen på arbejde. I et land som Danmark, hvor der er så stor forskel på, hvornår solen står op og går ned om sommeren i forhold til om vinteren vil viden om dette også være praktisk, så man ved om man skal have cykellygter med eller ej. Denne information kan man også få via en vejrstation. Desuden kan den komme med vejrmeldinger, og man behøves derfor ikke holde øje med vejrudsigten i TV. Desuden kan man også få målinger af indeklimaet, så det kan tilpasses og man kan opnå den ideelle temperatur.

Vejrstation appsVejrstation test

For at finde ud af, hvilken vejrstation der vil være bedst hjemme hos jer, så kan man rundt omkring på nettet finde forskellige tests, der kan give en idé om hvilken type man er ude efter. Der findes mange prisklasser og designs, men her er designet ikke i så høj grad vigtigt, og det vil være bedre at fokusere på funktionalitet frem for udseende. Et godt råd er at vælge en trådløs udgave, der kan knyttes sammen med app til iOS eller Android, for på den måde kan man bruge ens vejrstation uden at skulle være henne ved den, og man kan altså både tjekke vejret lige nu og få meldinger direkte til ens smartphone. Man skal blot åbne den applikation, der er udviklet sammen med stationen, og så kan man med det samme få en masse oplysninger direkte herfra.

Hvad koster en vejrstation?

En vejrstation koster mellem 1.200 – 4.000 kr. og kan købe på mange forskellige sider på nettet. Den vi har vist på billederne er fra Coolstuff.dk og koster 1.249 kr. – Læs mere om vejrstationen her

Hvor er den perfekte placering for en vejrstation?

Er det overhovedet muligt at finde den helt perfekte placering? Det kan ofte være en kompliceret opgave at finde det helt rigtige sted, da mange ting har indflydelse på måleevnen, og man bliver ofte nødt til at gå på kompromis. Dette gælder ikke kun de private stationer, men også når DMI sætter deres op. Der er flere forhold at tage hensyn til. Først og fremmest skal den placeres på den vandret overflade, for at undgå at den kan vælte eller falde ned hvis det f.eks. blæser. Denne overflade bør ikke være bevokset med kortklippet græs eller andre planter. Samtidigt må det ikke være alt for tæt på en skrænt eller en bakke, der kan fungere som læ for vinden. Det bør også være i god afstand fra læmure og træer, på et så åbent sted som muligt. Man behøves dog ikke tage hensyn til alle disse ting, når det kommer til nedbørsmåleren. Har man en vejrstation, der er bestykket med globalstrålingsmåler, så skal den placeres i sydlig retning, hvis man altså tager forbehold for træer og huse, der kan skygge. Hvis man f.eks. sætter ens station på en lukket terrasse, så vil den kun vise de meterologiske forhold der gør sig gældende her, og ikke de egentlige vejrforhold, og man vil ikke kunne bruge informationen til meget andet end at vide om man kan sidde på terrassen eller ej, da det er et meget lille geografisk område der dækkes.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *